
Huis energiezuinig maken: hypotheek verhogen of lening sluiten?

Geplaatst op 13 mei 2016
Nederland wordt steeds energiezuiniger, berekende het CBS. Aanpassingen die je huis duurzamer maken, betalen zich op termijn weer terug. Daar hoef je niet eens per se zonnepanelen voor op je dak te leggen. Spouwmuurisolatie en dubbel glas in alle ruimtes zijn relatief eenvoudige klussen. Hoe financier je zo'n verbouwing? Met een hogere hypotheek of met een lening?
Het energiezuinig maken van je huis vraagt enige investering. Je kunt dat qua kosten zo gek maken als je wilt: van een paar honderd euro materiaalkosten voor het zelf isoleren van de zolder, tot het door een professional laten plaatsen van HR++ glas en een zonneboiler.
De investering in een energiezuiniger huis betalen soms al snel terug, zoals in 3 jaar voor het isoleren van de zolder. Langer duurt het met een zonneboiler or HR++ glas. Hoe je zo’n investering financiert? Dat kan natuurlijk met spaargeld. Heb je een dergelijk bedrag apart staan, dan is dat een prima optie. Houd je je spaargeld liever apart en geef je de voorkeur aan een lening? Dan heb je twee opties.
Hypotheek verhogen
Is je huis meer waard dan je hypotheek? Dan kun je je hypotheek verhogen om de verbouwing te bekostigen. Meestal betekent dit dat je een tweede hypotheek neemt op het huis. Deze hypotheek moet wel binnen de huidige hypotheeknormen worden gesloten. Je inkomen moet dus hoog genoeg zijn en er is een maximum aan wat je kunt lenen ten opzichte van de waarde van je huis.
Bij het sluiten van een tweede hypotheek betaal je ook afsluitkosten. Heb je veel geld nodig voor je verbouwing? Dan kan het verhogen van je huidige hypotheek een goede optie zijn. Vallen de kosten mee, dan loont het om ook naar andere financieringsvormen te kijken.
Hoe werkt de Energiebespaarlening?
Eén van die financieringsopties om je huis energiezuiniger te maken, is de Energiebespaarlening. Met deze lening van de overheid kun je tot maximaal 25.000 euro lenen voor energiebesparende maatregelen.
Wat kost de Energiebespaarlening?
De rente van de lening staat de gehele looptijd vast. Leningen tot 5.000 euro moeten worden afgelost in een periode van 7 jaar. Boven de 5.000 euro is de aflosperiode 10 jaar. Vanaf 15.000 euro kun je kiezen uit een aflosperiode van 10 of 15 jaar. De rente bedraagt 2,6 procent, tenzij je kiest voor aflossen in 15 jaar. Dan bedraagt de rente 2,9 procent. Het verschil:
- 15.000 euro geleend voor 10 jaar tegen 2,6 procent rente.
Bruto maandlasten 142 euro per maand. Totale kosten: 17.051 euro in 10 jaar.
- 15.000 euro geleend voor 15 jaar tegen 2,9 procent rente.
Bruto maandlasten 103 euro per maand. Totale kosten: 18.517 euro in 15 jaar.
Ook de Energiebespaarlening is goedkoper geworden!
Profiteren van de lage rentestanden kan dus ook door je huis energiezuiniger te maken. De rente voor de Energiebespaarlening was in 2014 nog 3,4 en 3,8 procent. De lening mag tussentijds helemaal boetevrij worden afgelost. De lening is alleen voor particulieren en de aanpassingen moeten altijd worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf.
Twijfel je? Bedenk dat energiezuinige maatregelen de waarde van je huis laat stijgen. Wat de beste manier is om een verbouwing of energiebesparende maatregel te financieren, verschilt per persoon. Een adviseur kan uitrekenen wat in jouw geval de beste keuze is.