Leegstaand huis? Let op de dekking van je woonverzekeringen!

Staat je huis langere tijd leeg? Dan heeft dat gevolgen voor de dekking van je opstalverzekering en inboedelverzekering. De kans op inbraak, diefstal en andere schades is groter in een onbewoond huis. Bij een lange periode van leegstand zijn niet alle gebeurtenissen automatisch verzekerd. Dit is wat je moet weten.

Vanaf welk moment kun je spreken van leegstand? De definities die verzekeraars hanteren zijn verschillend. Ga je drie weken op vakantie, dan wordt je woning over het algemeen niet als leegstaand gezien. Dit wordt al snel anders als je voor meer dan twee maanden weg gaat, of wanneer je woning ongemeubileerd is. In de polisvoorwaarden van je verzekering staat welke definitie jouw verzekeraar hanteert voor leegstand.

Vier scenario’s van leegstand
Je huis kan om verschillende redenen onbewoond zijn. Meestal gaat het om één van de volgende situaties:

  • Je oude huis is nog niet verkocht terwijl je al in een nieuw huis woont.
  • Je nieuwbouwwoning is al wel opgeleverd, maar je woont er nog niet.
  • De bewoner is overleden en het huis moet nog verkocht worden.
  • Je bent langere tijd van huis vanwege bijvoorbeeld een wereldreis of een zakentrip. Weet je wanneer je weer terug bent, dan kun je bij de verzekeraar informeren of de verzekering door kan lopen. Vaak is dat mogelijk, onder de voorwaarde dat je maatregelen neemt als tijdschakelaars op je verlichting.

Heb je een woning gekocht en ga je verhuizen? Zorg dan dat je opstalverzekering voor het nieuwe huis al ingaat op de overdrachtsdatum. Voor het oude huis blijft er een opstalverzekering nodig zolang je de eigenaar bent. Geef ook voor je inboedelverzekering door dat je gaat verhuizen. Sommige verzekeraars verzekeren tijdelijk zowel inboedel in de oude als nieuwe woning. Wel kan de dekking van je inboedelverzekering niet meer voldoende zijn als je nieuwe meubels of spullen gekocht hebt.

Leegstaand huis beperkt verzekerd
Een leegstaande woning is een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. In dat geval is het risico op schade groter, waardoor de dekking van je opstal- en inboedelverzekering vaak beperkt wordt. Meestal vervalt de dekking voor schade door diefstal, inbraak of vandalisme. Ook ruitschade en waterschade zijn niet langer gedekt. Oorzaken als brand, blikseminslag, storm en ontploffing blijven nog wel onder de dekking vallen. Sommige verzekeraars zijn strenger en bieden helemaal geen dekking of vragen een hogere premie. Controleer dus hoe jouw verzekeraar omgaat met leegstand.

Verplicht melden van leegstand
De meeste verzekeringen hebben een leegstandclausule. In dat geval ben je verplicht leegstand vroegtijdig bij je verzekeraar te melden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je geen vergoeding krijgt als je schade moet claimen.

Laat je je huidige huis binnenkort onbewoond achter? Zorg dat je goed verzekerd blijft. Kun je hier hulp bij gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

BRS Independent Financial Advice maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie